Buiten spelen dient naast leuk en uitdagend, vooral ook veilig te zijn. Veilig in technisch opzicht, maar natuurlijk ook in sociaal opzicht. Deze pagina richt zich vooral op de technische zaken.
Klik op de links voor informatie over sociale veiligheid, AVG en voor voedselverkoop in de speeltuin -> Hygiënecode HACCP.
De technische veiligheid van je speeltuin:
Zodra je met speelruimte voor publiek gebruik – en niet in je eigen achtertuin – te maken hebt, dient dit te voldoen aan de geldende wet- en regelgeving volgens het WAS (Wetgeving Attractie- en Speeltoestellen). Binnen de WAS zijn de normen vastgelegd waar speeltoestellen en speelaanleidingen aan moeten voldoen. Deze normen zijn er niet voor niets. Om kinderen veilig te laten spelen en de kans op letsel tot een minimum te beperken zijn er normen bepaald t.a.v. bijvoorbeeld maximale valhoogte, verstikkingsgevaar en vingerbeknelling. Leveranciers en fabrikanten dienen toestellen volgens deze regelgeving aan te bieden(gecertificeerd). Maatwerk speelelementen (zelfbouw of maatwerkontwerp) dienen volgens deze wetgeving op locatie te worden gecertificeerd. Dat betekent dan ook dat klussen aan een speeltoestel of ondergrond altijd moet gebeuren binnen de eisen van de certificeringen en met behoud van de veiligheid zoals bedoeld bij de nieuwstaat van het toestel. Als speeltuinbestuur ben je verantwoordelijk voor het beheer van de speeltuin. Veilig beheer van speeltuinen wordt aangetoond met behulp van periodieke inspecties en logboeken. Het verschilt per gemeente of dat helemaal door de speeltuin zelf, of met hulp van de gemeente verzorgd wordt. Klik hier (www.veiligheid.nl) voor meer informatie over de wetgeving en veilig beheer van speeltoestellen. De door de overheid erkende keuringsinstanties, de zogenaamde AKI’s, zijn hier te vinden.
Speeltuinwerk Limburg organiseert jaarlijks de Training Veiligheid van speelgelegenheden waarbij alle zaken m.b.t. veiligheid van speeltoestellen aan bod komen. Deze training is bedoeld voor de mensen die het technisch beheer uitvoeren, maar zeker ook voor de mensen die eindverantwoordelijk zijn voor de veiligheid van de speelplek. Klik hier voor meer informatie over training en inspiratie.
Nieuws voor beheerders
Speeltuinen zijn er in allerlei vormen en maten; beheerders daarmee ook! Iedere beheerder heeft op zijn/haar plek weer met andere zaken te maken. denk bijvoorbeeld aan snoeiwerk/veiligheid van bomen en groen, bijhouden van een logboek, omgaan met aanwezige horeca (of een commerciële uitbater), etc. Met specifieke vragen over jouw beheer kun je terecht bij SpeL. We verwijzen je graag door binnen ons netwerk van beheerders van speeltuinen, of naar externe experts.