Kinderopvang en een speeltuinbezoek

(Spel)ontwikkeling van het jonge kind

Voldoende en spelenderwijs bewegen is belangrijk voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Op jonge leeftijd gezond beweeggedrag aanleren is makkelijker dan op latere leeftijd ongezonde gewoontes afleren. Kinderen bewegen tegenwoordig minder dan vroeger. Zo blijkt uit onderzoek dat er veel inactiviteit is bij 0-4 jarigen.  Bovendien lijkt een kwart van de 0-4 jarigen in de winter niet dagelijks buiten te komen.

Regelmatig bewegen is belangrijk voor de gezondheid en goede ontwikkeling van jonge kinderen (Beweegadvies kinderen tot en met 4 jaar, Gezondheidsraad, 2022).

Kinderen in de peuterleeftijd gaan steeds meer met leeftijdsgenootjes spelen, bijvoorbeeld door speelgoed te delen en te kletsen. De meeste peuters vinden het leuk om zelfverzonnen verhaaltjes na te spelen en om verstoppertje te spelen of zelf iets te verstoppen.

Vanaf ongeveer 2 jaar leert je kind in korte tijd veel beter praten en de taal begrijpen. Om andere mensen te kunnen begrijpen is het belangrijk dat je kind veel woorden leert en ook zelf dingen kan zeggen.

In de periode van 0-4 jaar leren de kinderen de basisprincipes van het mondelinge taalgebruik. In deze periode maken kinderen kennis met geschreven taal in de vorm van prentenboeken, voorleesverhalen, logo’s, letters en woorden.