Van burgerinitiatief tot speelplek bij SpeL

Speeltuinwerk Limburg heeft speelplekken in haar ledenbestand die gestart zijn vanaf een idee in de wijk: een burgerinitiatief. Bijzonder, niet alleen in de zin van het proces dat we samen hebben doorgemaakt, maar zeker ook omdat deze buurtsamenwerking vaak doorloopt na de opening van de speelplek. Onderlinge contacten in de buurt en vaak ook een blijvend partnerschap met de gemeente. Buiten spelen is goed voor onze kinderen, maar ook voor de grote mensen er omheen.

Het start als een hersenspinsel. Naar aanleiding van een plekje dat herinrichting behoeft, wensen van de kinderen in de straat of gewoon als idee tijdens een praatje in de straat. “Zou het niet leuk zijn, als… “Maar hoe doe je dat. de route is vaak verschillend, maar overeenkomsten zijn er zeker te benoemen: positieve energie en doorzettingsvermogen zijn daar eigenlijk altijd onderdeel van. En verbazend veel mensen brengen dat op voor hun buurt.

De stappen van droom naar ontwerp en uitvoering klinken snel en simpel, maar zijn dat allerminst. En toch zien we, dat daar waar de buurt doorbijt en de drempels samen neemt iets moois ontstaan. En dan bedoelen we uiteraard de speelruimte, maar het gaat nog verder. De betrokkenheid en saamhorigheid die tijdens het proces van een burgerinitiatief  wordt ingezet, blijft bestaan na het doorknippen van het lint. En dat is een winst die groter is voor alle betrokkenen.

Voorbeelden zien we bijvoorbeeld in Arcen (Venlo) waar een burgerinitiatief in samenwerking met de dorpsraad, welzijnsorganisatie, gemeente en lokale leveranciers het voormalig schoolplein omtovert in een speel- en ontmoetingsplek. Ontwikkeling gaat in fases, maar gestaag verder. Mensen hebben elkaar leren kennen in het proces en blijven elkaar opzoeken. Ook als er kritiek te delen is, wordt dat  juist opgenomen en verwerkt.

In Venray zien we dat betrokkenheid bij het idee voor een spetterbad kansen krijgt door betrekken van mensen die letterlijk en figuurlijk de mouwen opstropen om een succes te maken van de wensen. Betrokkenheid van een serviceclub die de eerste middelen aandraagt om expertise binnen te halen, zodat de vervolgstap ook kan worden gezet, zijn daar aanjager voor een groter netwerk.

Speeltuinwerk Limburg ziet in buiten spelen vele voordelen voor de jeugd, maar is ervan overtuigd dat buiten spelen in wijk en buurt veel meer doet. Twee mooie ideeën die met hun omgeving buiten spelen de ruimte hebben gegeven. Nu lid van Speeltuinwerk Limburg als trotse speelplek. Blij met de speelruimte, maar trots op de maatschappelijke veranderingen die de buurt daar meemaakt. Dat doet buiten spelen ook!