Vaker diefstal in de speeltuin

De laatste tijd worden steeds vaker en op “professionele” wijze diefstallen gepleegd in speeltuinen. Slecht nieuws voor vrijwilligers en de buitenspelers. De inzet die vrijwilligers hebben om hun speelplek er goed bij te laten liggen, wordt in 1 nacht de kop in gedrukt; een verdrietige situatie. Door de diefstal ontstaan onveilige situaties, die niet alleen nopen tot snelle actie van vrijwilligers, maar die ook het spelen onveilig maken. En dan hebben we het niet eens over de financiën.

Speeltuin Roeffen in Grubbenvorst is zo’n pechvogel. De afgelopen weken is de speeltuin – een geweldige plek aan de bosrand- een aantal keer getroffen door vandalisme en diefstal. Voor de heren vrijwilligers een treurige gebeurtenis, die niet alleen meer werk geeft, maar ook de aanblik van de speeltuin jammerlijk veranderd en speeltoestellen vernield en onveilig maakt.

Klein vandalisme en rommel in de speeltuin is net zo goed vervelend. Maar we moeten toegeven dat we daar zo langzamerhand wel een beetje aan zijn gewend (erg genoeg). We nemen het mee in het dagdagelijks beheer om de sporen daarvan op te ruimen of te herstellen. Ook de ochtend waarop een bestuur wordt “verrast” door een leeggegeten winkeltje of een greep uit het geldkistje zijn vreselijk. Spijtig genoeg hebben al veel speeltuinen toch ook die ervaring.

Maar de golf die nu wordt gemeld heeft niks met kwajongensgedrag of kleine criminaliteit te maken. We weten immers allemaal dat speeltoestellen die bedoeld zijn voor de openbare ruimte al jaren met een groot “hufterproofgehalte” worden gemaakt. Brandstichting in die grootte zoals in Grubbenvorst is moedwillig en geen uit de hand gelopen foutje.

En de diefstal van speeltoestellen is geen vernieling, maar een overdachte actie waarbij het doorverkopen van de spullen vooraf al de bedoeling is. Met professioneel gereedschap worden toestellen ontmanteld en keurig weggenomen. Wie de koper is, moeten we gissen.

Zo zijn de afgelopen maanden op verschillende plekken de – net nieuwe- vogelnestschommels weggehaald, zonder enkele schade aan wat achterblijft.

Een grote strop voor de eigenaar in werk en portemonnee. Nog groter is de pech voor de kinderen die hun spel niet kunnen spelen.

Laten we als speeltuinen onder elkaar zo goed mogelijk ons best doen dit tegen te gaan en te ondersteunen. Melden van diefstal bij de politie en de verzekering is natuurlijk het begin! Maar ook het gebruik van het gezonde verstand bij aanbod van speeltuig op bijvoorbeeld marktplaats mag genoemd worden. Heeft jouw speelplek dé oplossing om diefstal te voorkomen? Laat t ons weten, zodat we anderen kunnen informeren.

Laten we samen zo goed mogelijk zorgen dat spelen steeds mogelijk blijft!