Project Speelplaats

Op donderdag 13 september 2018 ging de website “projectspeelplaats.nl” live. Deze website is dé plek voor inspiratie en informatie voor scholen en kinderopvangorganisaties die aan de slag willen met hun schoolplein of buitenruimte.

Speeltuinwerk Limburg (in dit geval even Speel’school’werk Limburg) nam het initiatief om in samenwerking met partners die ook ondersteunen in schoolplein verbetering deze website in elkaar te zetten. De Provincie Limburg ondersteunde de ontwikkeling van de website in het kader van de Sociale Agenda én met een definitieve druk op de knop door gedeputeerde mevrouw Marleen van Rijnsbergen als lanceermoment. Vanaf nu kunnen scholen en opvangorganisaties met de informatie zelfstandig aan de slag of één van de partners benaderen voor extra ondersteuning.

Dagelijks buiten spelen op het schoolplein is steeds belangrijker geworden. Kinderen doen veel schoolwerk zittend en de ontwikkeling van digitaal spelen zorgt dat kinderen nog minder bewegen op een dag. Door een aantrekkelijk schoolplein met volop speel- en beweegmogelijkheden, meer sport en spel of meer groen en zelfs mogelijkheden voor buitenlessen, worden kinderen uitgedaagd om te spelen en bewegen. Dit is goed voor de gezondheid, voor de leerprestaties en het is vooral ook heel erg leuk!

Het (her)inrichten van een schoolplein is geen dagdagelijkse taak voor een schoolbestuur of schoolpleincommissie. Project Speelplaats helpt bij de ontwikkeling van het schoolplein. De website voorziet je van informatie over bestaande schoolpleinprojecten en geeft daarmee handvatten om zelf met de buitenruimte van je school aan de slag te gaan.

De schoolpleinprojecten helpen je bij het maken van keuzes en geven je route. Je school heeft een visie voor binnen, maar ook voor buiten, en dat mag gezien worden. Komen tot of uitwerken van een visie en dit realiseren in de buitenruimte, contact maken met de gemeente en andere betrokkenen rondom je speelplaats, kinderparticipatie, het ontwerp, het nemen van pedagogische keuzes, het is een uitgebreide klus waarbij een school, opvangteam of oudercommissie soms wel wat ondersteuning kan gebruiken. De betrokken partners kijken mee tijdens het proces, geven je tips en adviezen vanaf de eerste brainstorm tot en met fondsenwerving en sponsoring en het onderhoud.

Project Speelplaats is een samenwerking van de volgende projectpartners:
• Jantje Beton, IVN, GGD Limburg Noord en GGD Zuid Limburg, initiatiefnemers van Project Gezonde Schoolpleinen
• VHG, CNME en Stichting Springzaad, initiatiefnemers van Project Groene Schoolpleinen
• Johan Cruijff Foundation, initiatiefnemer van Schoolplein 14
• Speeltuinwerk Limburg
• Provincie Limburg

Project Speelplaats is mogelijk gemaakt met financiering van Provincie Limburg.

Kinderen die buiten spelen, geven aan lekker in hun vel te zitten. Dat leidt tot leukere omgang met elkaar en betere concentratie in de klas. Met deze website proberen we de positieve effecten van buiten spelen van kinderen in Limburg (en daar buiten) te vergroten.