Ledenexcursie SpeL 2019: Midden Limburg

Op zaterdag 5 oktober vond de jaarlijkse ledenexcursie van SpeL. Vanuit het Zuiden vertrok de bus en vanuit het noorden kwamen onze vrijwilligers per auto naar de startplek in Echt waar we warm werden ontvangen door Igor Stel en zijn collega’s bij All in Echt.

Na een korte speech over het ontstaan van de locatie, togen we naar speeltuin Valdeludo. Een speeltuin die in het gat springt tussen de wijkspeeltuinen en de echte pretparken: een speeltuin waar uitdagend beleven en ouderwets nat en vies worden hand in hand gaan. Een leuke kijk op een andere wijze van spelen of een andere leeftijdscategorie bewegen. Met deze stof tot nadenken in het achterhoofd gaan we terug naar de binnenlocatie waar de koffie en vlaai voor ons klaarstaat.

We worden toegesproken door Wethouder Bruijsten van de Gemeente Echt Susteren. Hoe kijkt zij naar spelen, wat doet de gemeente voor speelruimte en hoe krijgen we buiten spelen weer hobby nummer 1 voor onze jeugd. Ze neemt ons mee in haar verhaal.

Daarna volgen meer sprekers. Dhr. Frank Defesche van Scouting Limburg trapt af met een korte uitleg over wat scouting is en doet. Daarna zoeken we samen naar mogelijkheden om scouting en speeltuinen meer met elkaar in contact te brengen. We zien toegevoegde waarde voor de speeltuin (scouting kan bijzondere activiteiten brengen) en voor de scouting (zo heb je in de buurt eens een haal andere speel- of spellocatie).

Simone Gerono is coördinator van JOGG in Limburg. Ze legt uit dat gezonde keuzes van jeugd en jongeren vooral worden bepaald door wat de omgeving biedt. Het is dus zaak om die omgeving zo te maken dat gezondheid vanzelfsprekend is. Speeltuinen zijn al prima op weg als het gaat om aanbieden van bewegen en spelen. Hoe kun je – zonder meteen alles wat ongezond is te verbieden- daarbij helpen? Simone geeft leuke voorbeelden van gezond of gezonder. Dat JOGG voor veel Limburgse gemeente een beleidskeuze is kan wellicht een extra motivatie zijn om dit als speeltuin samen met je gemeente op te pakken.

Zoals altijd tijdens ons “schoolreisje” stappen we gezamenlijk in de bus om daarna te landen bij de Gitstappermolen in Vlodrop. Allereerst voor een heerlijke lunch, maar daarna opnieuw een inspirerende kijk in een speeltuin die een andere insteek heeft. Frank Heinen staat vrijwilligers te woord over internationale bezoekers, keuzes en ervaringen met toestellen, wat heeft t gekost, horecazaken, kortom: vanalles.

De bus brengt ons na deze ervaring naar Ohe en Laak, naar de locatie van Hompensche Molen. Daar worden we hartelijk ontvangen door Paul Wijenberg, boswachter bij Natuurmonumenten. Paul vertelt ons tijdens een actieve rondgang over het ( Maasplassen)gebied rondom de Molen en de start van de speelplek. Een speelruimte die is aangelegd als OERRR speelnatuur en wordt ook op die manier beheerd. De rolstoel-waterpomp die we zien bij de start van de looproute door de speeltuin is een goed voorbeeld van de aanpassingen die zijn meegenomen bij het ontwerp om de speeltuin klaar te maken voor inclusief spelen.

Na een afsluitend drankje neemt de chauffeur ons mee terug naar de locatie waar we zijn gestart. Het punt waar we afscheid nemen. Per auto of bus keert iedereen huiswaarts. Het was een gezellige dag die we graag neerzetten om onze vrijwilligers in het welverdiende zonnetje te zetten!