Leden in het zonnetje: ledenexcursie 2018

Afgelopen zaterdag werd de jaarlijkse ledenexcursie van Speeltuinwerk Limburg gehouden. Deze keer bezochten we in het zonnige Maastricht 3 prachtige locaties. de ledenexcursie van SpeL is bij uitstek het moment voor de vereniging om haar speeltuinvrijwilligers in het zonnetje te zetten. Een dagje uit om met elkaar te genieten en zorgen en ervaringen te delen vanuit de speeltuinen. Om te kijken op locaties van andere (speel)tuinen en daar geïnspireerd te raken.

Zaterdag ochtend stapten de eerste deelnemers op in Grubbenvorst in de bus. Na een aantal tussenstops waar we telkens van andere Limburgse speeltuinen collega-vrijwilligers oppikken, komen we aan in Maastricht bij de eerste stopplek: speeltuin Mergelhoof. Prachtig gelegen tussen de bomen en de zichtbare mergelwand, ligt daar de speeltuin die na een faillissement overgenomen is door een actief en welwillend bestuur. De voorzitter van de speeltuin vertelt ons onder het genot van een kop koffie en een stuk vlaai op de hoogte van de stappen die zijn gemaakt sinds die tijd én de plannen voor de toekomst.

Na zijn verhaal is er tijd voor een klein intermezzo: speeltuinwerk Limburg heeft de goede gewoonte om speeltuinvrijwilligers die 25 jaar of langer betrokken zijn bij hun tuin, extra in het zonnetje te zetten door het uitreiken van het SpeLdje. Deze keer betreft het 3 vrijwilligers/bestuurders van Speeltuin Treebeek met een geweldige staat van dienst. SpeL-bestuurslid Jolanda Rikers speldt bij de ze gelegenheid het SpeLdje op bij deze drie toppers.

Na een rondgang in Speeltuin Mergelhoof stappen we de bus weer in voor ons volgende halte: zorgboerderij Daelhoeve.

Daar worden we hartelijk ontvangen door de voorzitter van het bestuur van Daelhoeve, de bedrijfsleider en hun medewerkers en vrijwilligers. Zij vertellen over de start, de enorme groei en de werkwijze van de Boerderij. Na een geweldige lunch worden we rondgeleid over het terrein waar behalve spelen ook boerderijdieren en vele andere soorten een prachtige plek vinden.

Op route naar de laatste bestemming van dag: Speeltuin Fort Willem. Daar splitst de groep zich in twee en krijgen we afwisselend een rondleiding door de vestingwerken van Maastricht en een rondleiding door de speeltuin. Met zijn ruim 70 jaar is de speeltuin er één met historie, maar ook geheel van deze tijd. De vestingwerken brengen je terug in de tijd van ouderwetse verdediging en stadswallen. De koelte van de vestingwerken is een aangename verandering van temperatuur, want ook de zon doet haar uiterste best om een warme ontvangst in Maastricht te garanderen.

Zo start Wethouder Jongen van Maastricht zijn toespraak ook: “Als uw vraag is of Maastricht zo mooi is?, het antwoord is JA!”. De wethouder is aanwezig bij het moment waarop we de nieuwe website van Speeltuinwerk Limburg lanceren. Hij spreekt de vrijwilligers toe met waardering voor hun werk en dankt hen voor de inzet voor de kinderen. Buiten spelen is in onze tijd zeer van belang, benadrukt hij. Daarna is het moment daar: we onthullen de nieuwe website onder het motto: “over buiten spelen kunnen we een boom opzetten”. Klim Burgers helpt daarbij met het vullen van de boom, want wie weet er nou meer van buiten spelen dan de buitenspelers zelf!

De website is opgezet zo dat iedereen – dus speeltuinen, maar ook gemeentes, scholen en opvangorganisaties, buurten- kennis kan opdoen die nodig is om buiten spelen in Limburgs meer mogelijkheid te bieden. Deze kennisbron is een mooie aanvulling op de dienstverlening van de consulenten van SpeL die natuurlijk lokaal beschikbaar blijft.

We proosten op een mooie start van de website en het einde van een prachtige excursie. Met dank aan alle aanwezigen en aan alle locaties die ons hebben ontvangen.

Voor de laatste keer stappen we de bus weer in voor de thuisreis. Het was een mooie dag! We zien uit naar de volgende editie!