Jonge vrijwilligers in de speeltuin: jong geleerd oud gedaan

Op 1 januari 2019 gaat in Limburg een project van start om meer jeugdigen kennis te laten maken met vrijwilligerswerk. En dan niet zomaar een dagje meedraaien of een verplichting vanuit school, maar een wens om een poosje mee te kijken zo ondersteunen dat er de kans op ‘erbij blijven’ groot wordt gemaakt. Een mogelijkheid voor jouw club: van speeltuin tot jeugdwerk, van dorpsraad tot carnavalsvereniging.

In het laatste kwartaal van 2018 hebben 3 organisaties de krachten gebundeld om dit project samen op te starten. VKKL heeft daarin de voortrekkersrol en heeft daarbij Jeugdwerk Limburg en Speeltuinwerk Limburg gevraagd aan te sluiten. Het betreft een project onder subsidie vanuit ZonMW: een landelijke ondersteuner van onder andere maatschappelijke initiatieven. Het project loopt van 1 januari tot 31 december 2019 en heeft als doel jongeren tussen de 12 en 27 jaar enthousiast te maken voor vrijwilligerswerk. Sjiek gezegd: het invullen van de maatschappelijke diensttijd.

In Limburg hebben wij daar een extra wens aan toegevoegd: wij willen jeugdigen motiveren de eerste stap te maken, maar ook een basis geven voor een blijvender karakter van hun vrijwilliger-schap. Dat betekent dat het kan zijn dat je bij de club blijft waar je de eerste ervaring opdoet. Maar het is evengoed mogelijk dat je na een eenmalige inzet wel de smaak te pakken hebt om elders verder te gaan in je vrijwillige rol.

Hebben wij je interesse gewekt en wil je meedoen? Dan is de volgende informatie van belang:

Voor jongeren die willen meedoen: informeer de club waar je graag zou willen instappen over dit project, motiveer hen om mee te doen en zoek alvast naar andere jeugdigen die dat ook graag met jou willen gaan ondernemen. Houd onze website en je club in de gaten om de mogelijkheden te volgen.

Voor organisaties geldt dat zij in het project minimaal 5 vrijwilligers willen toelaten, dat zij die zelf werven en opleiden. Uiteraard mag je rekenen op ondersteuning vanuit SpeL of de andere partnerorganisatie bij vragen of begeleiding, maar het komt aan op eigen kracht en inzet om dit succesvol te laten zijn. Eventueel hoort een financiële impuls voor het project (niet voor vrijwilligersvergoeding!) tot de mogelijkheden.

Wil je je opgeven als club/ vereniging/stichting of wil je nog nadere informatie van ons ontvangen voordat je iets besluit, dan ontvangen wij graag een mail en nemen wij contact met je op.

Tijdlijn:
vóór 22 december 2018: opgeven van ontvangende organisaties
10 januari 2019: aanleveren van initiatieven die willen deelnemen
17 januari 2019: selectie deelnemers en contact met de organisaties

(P.S. Als je al plannen hebt voor werving van jeugdigen, wacht dan niet af. Je kunt altijd nog instappen in het traject!)