Terugblik: Hoe vraag ik een VoG aan voor speeltuinvrijwilligers?

Ook speeltuinen zijn organisaties die werken met een kwetsbare doelgroep. Een speeltuin dient voor kinderen een veilige plek te zijn om te spelen.

Als speeltuin kunnen jullie een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen voor jullie vrijwilligers. Uit deze verklaring blijkt dat een vrijwilliger niet veroordeeld is geweest voor strafbare feiten.

De verklaring biedt uiteraard geen garanties, maar laat wel zien dat je de veiligheid van je vrijwilligers en bezoekers serieus neemt. Het is als speeltuinbestuur dus zeker het overwegen om een VOG aan te vragen voor jullie vrijwilligers.

Het lijkt misschien veel werk, maar een aanvraag hoeft niet veel tijd en geld te kosten; in de meeste gevallen is de VOG aanvraag voor speeltuinvrijwilligers zelfs geheel gratis!

Terugblik: Op deze woensdagavond waren wij met een clubje speeltuinleden bij Speeltuin het Baanrakkertje waar Guus Bremer van het Platform Vrijwillige Inzet een inspiratieavond verzorgde rondom grensoverschrijdend gedrag, preventief beleid en de aanvraag van een gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Het was een inspirerende en leerzame avond; wist je dat in 80% van de gevallen rondom grensoverschrijdend gedrag de pleger een bekende is? Wil jullie speeltuin ook aan de slag met de aanvraag van een gratis VOG, neem contact met ons op en wij helpen jullie verder!