Expertgroep “Natuurlijke speeltuinen”

Expertgroep “Natuurlijke speeltuinen”

Zoals jullie eerder hebben kunnen lezen op onze site nemen de consulenten van Speeltuinwerk  Limburg deel aan vier landelijke expertgroepen van NUSO. De expertgroepen komen een paar keer per jaar bij elkaar om ervaringen en kennis uit te wisselen. Ook gaat elke expertgroep ook echt aan de slag met hun thema.

De expertgroep Natuurlijke Speeltuinen vindt het belangrijk om na te denken over het spanningsveld tussen de vrijheid van het kind en zijn/ haar veiligheid. Je ziet (te) vaak dat het spanningsveld tussen veiligheid en de vrijheid van het kind naar veiligheid beweegt en niet naar de vrijheid van het kind. Echter gaat spelen niet alleen over veiligheid, het gaat juist ook om de vrijheid van het kind. Een kind moet veilig kunnen spelen, mét aanvaardbare risico’s. Kinderen zijn ook zonder toestellen creatief in hun spel, toestellen zijn niet altijd nodig. Volwassenen missen wel eens het inzicht m.b.t. het abstracte spel van kinderen. Zo zien kinderen een boomstam op allerlei manieren: als bankje, als evenwichtsbalk of als krokodil (fantasiespel). De expertgroep zal onder andere aan de slag gaan met het opstellen van een stappenplan waarin beschreven staat hoe je natuurlijke elementen toevoegt aan je speeltuin of hoe je een natuurlijke speeltuin opricht.

Wist je trouwens dat Jantje Beton jaarlijks voor 25 lokale speelruimte-initiatieven subsidie beschikbaar stelt? Eén van de voorwaarden is dat het project gericht is op natuurlijk spelen en/ of inclusief spelen. Voor meer informatie Geld voor een speelplek – Jantje Beton