Weekend in december; het weer laat alleen de echte die-hards buiten spelen. En toch was het een topweekend voor Speeltuinwerk Limburg. Overal in de pers – en dan spreken we over goed gelezen kranten en bladen- duikt ineens het Buiten Spelen op als onderwerp. De bewustwording rondom het belang van buiten spelen lijkt steeds meer een trend te zijn.
Zo vraagt De Volkskrant zich af of “we ze niet teveel binnen houden” en zien we in Metro de vraag of het “erg is dat kinderen minder buiten spelen” beantwoord met een “ja”. Ook De Limburger laat zich niet onbetuigd met een hele bijlage gericht op gezond opgroeien, waarbij spelen en bewegen natuurlijk niet achterwege kunnen blijven.
Wij bij SpeL: wij zijn blij! Niet zozeer over de nieuwswaarde van de artikelen overigens; we komen in ons werk nauwelijks, zeg maar nooit, mensen tegen die tegen buiten spelen zijn. Maar ondanks dat, zijn deze krantenartikelen onmisbaar. Ruimte maken voor buiten spelen betekent namelijk veel meer dan het aanleggen van een groenplek met een leuk toestel.
Ruimte maken voor buiten spelen vraagt buitenruimte, maar ook ruimte in de motivatie en verdraagzaamheid van iedereen die kind is (geweest); ruimte in de tijd, ruimte in de politieke, onderwijs- of opvangagenda.
En hoe meer precies die zienswijze beklijft, hoe gemakkelijker de stap kan worden gezet naar werkelijk MEER buiten spelen. Kortom, van denken naar doen.
Vanuit SpeL worden we vaak betrokken bij speel-vraagstukken. Een kleine greep uit onze ervaringen van denkstappen en doen als voorbeeld:
Denken: buiten spelen is onveilig in onze straat, dus ik laat mijn kind liever binnen.
Doen: als alle kinderen in de straat buiten spelen, wordt er op elkaar gelet én geleerd over veilig zijn in het verkeer
Doen: zelf mee naar buiten; buiten bewegen is ook gezond voor volwassenen, maar op afstand (auto wassen, tuinieren) zijn geeft ook een goede basis
Denken: hier ligt een geweldige speelplaats, maar er wordt nauwelijks gebruik van gemaakt
Doen: buiten spelen moet je leren en dat is niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger; neem eens de tijd om iemand “op te leiden” en dan zie je vanzelf hoe besmettelijk spelen is. Vaak is een speelplek overigens meer een trefpunt dan een speelplek, maar daardoor niet minder belangrijk. Hangjongeren op de speelplek? Zolang het gedrag binnen de perken is, niks mis mee. Realiseer je, dat deze leeftijdsgroep zich tegenwoordig haast nergens meer op kan houden. Waar had je ze anders graag gehad? Ook hier is contact een toverwoord! Uitzonderingen daargelaten: meestal gaat t over onze eigen kinderen en die kunnen we toch gewoon aanspreken.
Denken: buiten spelen is prima, maar niet naast mijn huis: dat lawaai!
Doen: We willen allemaal stevige mensen in de maatschappij en – later- aan ons bed, die praktisch zijn, van aanpakken weten en zichzelf fysiek en mentaal gezond voelen. Daarvoor blijkt buiten spelen dé manier te zijn. Daarnaast is eenzaamheid een groot probleem en juist ook elkaar (leren) kennen kan dat overbruggen. Sluit eens contact met de spelers of hangers. Op basis van contact zijn goede afspraken te maken. Iedereen verdient respect in onze maatschappij: oud en jong!
Denken: mijn kind is niet zo weerbaar. Ik ben bang dat -ie wordt gepest of uitgelachen, of zich bezeerd.
Doen: natuurlijk kan het een keer tegen vallen, maar ook weerbaarheid groeit met oefening. Bij pestgedrag dien je in te grijpen, maar wanneer er sprake is van plagerijtje waarbij ook de geplaagde een keer de plager kan zijn, dan hoort dat erbij. Stevig in je schoenen staan en het gevoel hebben erbij te horen leer je buiten. Hoe ga je om met lef, of juist het ontbreken ervan. Hoe ga je om met je lijf: met of zonder beperkingen. Is het lastig om om hulp te vragen?
Buiten spelen is ook goed voor de weerstand, dus ook kinderen met gezondheidsproblemen kunnen juist gebaat zijn bij buiten spelen. Uiteraard kun je als ouder/ opvoeder zelf doseren, maar kinderen kunnen ouders vaak verbaasd achter laten.
Ben je na het lezen aan het denken gezet, of misschien zelf toe aan doen? Maak dan de stap: drempel over, buitenlucht in! Wil je meer ondersteuning van het DENKEN of bij de stap naar DOEN, neem dan gerust contact met ons op! We zijn er voor iedereen die ruimte wil geven aan buiten spelen.