1e training van SpeL in 2020 een feit

Op zaterdag 25 januari waren er 8 deelnemers voor de eerste training in het nieuwe jaar. Wij hebben getraind in het zuiden van Limburg, in t Westhoes in Kerkrade. Een prachtige maatschappelijke locatie die een voorbeeld is van een leefbare kern voor de wijk.  De oude kerk is omgebouwd tot een prachtige gemeenschapslocatie en de ontvangst is hartelijk.

De training met de naam Gewenst/Ongewenst gedrag is deel 1 van een tweetal trainingen die SpeL geeft in het kader van bewustwording van sociale veiligheid. De training maakt vooral een punt van bewustwording van vrijwilligers over hun rol en taken in de speeltuin én hoe dat er van buitenaf uitziet. “Je komt binnen als mens met vrijwilligerstaken, maar zo gauw je in je rol bent wordt je gezien als professional.”

Uiteenlopende onderwerpen komen aan bod: hoe ga je om met alcohol en roken, wat te doen bij lastige gasten in de tuin of wil je voor alle vrijwilligers een Verklaring omtrent gedrag? Het gaat er vooral om speeltuinvrijwilligers en – besturen aan het denken te zetten: welke regels heb ik, waarom doen we dat zo en hoe haalbaar zijn deze afspraken?

De deelnemers waren actief en hun deelname en er werd goed naar elkaar geluisterd. Vaak is er herkenning van situaties die van alle kanten (voor en tegen) worden bekeken. Zo helpen we elkaar beter na te denken over het vrijwilligerswerk. En dat was precies de bedoeling. Het was een mooie start met 8 certificaten als resultaat.

Op 14 maart gaan wij verder met deel twee Sociale Veiligheid. Uitermate geschikt voor deelnemers die deel 1 al gehad hebben, maar ook goed te volgen voor deelnemers zonder voortraject.

Wij feliciteren onze deelnemers met hun behaalde certificaat!