Inzetten van je buitenruimte

De buitenruimte en het buiten spelen rondom je school of opvanglocatie inzetten als een kans in plaats van een extra kopzorg? Dat kan én het is de moeite meer dan waard. Net als het buiten spelen in straat of wijk, voegt buiten spelen op school of opvang extra waarde toe aan het team en de kinderen.

Steeds vaker is een stevig beleid of een (“hier word je vuil”) standpunt op het gebied van buiten spelen een reden voor ouders om juist voor die school of opvang te kiezen. Ook zij maken keuzes die ze goed achten voor hun kind. Buiten spelen is daar een steeds belangrijker factor in. En dat is niet zo gek. Buiten spelen is niet alleen goed voor lichaam en geest, maar ook blijken kinderen beter in hun vel te zitten na het buitenspelen en daardoor weer leerbaarder in de groep te zitten: betere concentratie en meer denkkracht. Sociaal leuker om mee om te gaan en ook nog eens minder pestgedrag.

En dat mag je als leer- of opvangkracht dan combineren met de mogelijkheid om kinderen eens heel anders te leren kennen. Die drukke wildebras blijkt zijn draai te vinden in de natuur en helpt anderen daarin dezelfde stap te maken. De dame met de grote mond moet toegeven aan haar stille vriendinnetje dat ze kriebelbeestjes best griezelig vindt. En als je tafeltjes letterlijk mag “stampen”, zitten ze er dan niet veel beter in?!

Of je de buitenruimte wil inzetten als extra leeromgeving of als groen, als plek waar je uit kan razen of juist tot rust kan komen: die keus is aan de school/opvanglocatie. Hoe je komt tot een weloverwogen keuze op dat gebied; daar helpen wij je graag mee. Het proces van de visie voor buiten die aan mag sluiten op de (onderwijs)visie van binnen is erg belangrijk. Of binnen ‘doorloopt’ in het buiten, of juist als een heel andere dimensie wordt gezien maakt voor ons niet uit. Jullie bepalen het eindstation van de reis; wij helpen je graag met je route.

Je komt misschien een heel eind met de handreikingen op onze website, maar even gemakkelijk sluiten we aan voor een gesprek bij jouw school of opvang, team of ouderraad. Aarzel niet om aan de slag te gaan!