Inrichten van je buitenruimte

Je hebt je visie voor ogen: voor zowel de binnenruimte als de buitenruimte. Je wilt de stap maken naar een nieuwe inrichting van je ruimte om die visie ook kracht bij te zetten en dan blijkt er heel veel te kiezen. Wat past nou bij jullie school of opvangorganisatie? Wat is leuk voor nu, maar ook voor de komende tien jaar. Wat past bij het jonge kind, maar is ook nog aantrekkelijk voor de allergrootsten?

Wij kunnen beginnen met je gerust te stellen: Een nieuwe speelplek is altijd leuk en interessant!

Maar hoe maak je de buitenruimte geschikt om nu én straks te voorzien in wensen vanuit onderwijs en voor vrij spelen.
Hoe ga je om met termen als duurzaam, toekomstbestendig, waterklaar, hufterproof. Kies je voor traditioneel, natuurlijk of super hip spelen, of ga je voor moestuinieren, of zelfs water op je terrein…

Eigenlijk maakt t niet uit, als de uitvoering maar past bij wat je (in je visie) voor ogen hebt en wilt uitdragen. In de brainstorm is dat soms moeilijk om in je achterhoofd te houden. Zorg dan ook dat je naast of in de schoolpleincommissie een team van mensen hebt die dat blijven controleren.

Wil je binnen en buiten koppelen? Dan is het goed daar bij het uitkiezen van een ontwerper rekening mee te houden, dat iemand dat ook kan.
Wil je een buitenlokaal? Welke lessen gaan dan binnen omgezet worden in een buitenles.
Wil je zand en water spelen? Zorg dan voor een deelbudget voor aanpassen van je schoonmaakopdracht, of slofjes of laarzen.
Kun je gaan voor een openbaar speelterrein of deel je verantwoordelijkheden met bijvoorbeeld de kinderopvang?
Wordt jullie plein ook een ontmoetingsplek? Past de buitenruimte bij jullie passend onderwijs leerlingen? En is er genoeg plek voor alle fietsen, nu je aan de slag gaat met het bevorderen van actief transport van en naar school.

Vragen genoeg! Nu de antwoorden nog. Een goede ontwerper kan deze antwoorden omzetten in een passend ontwerp. Ook bij wensen als gefaseerd aanleggen (bijvoorbeeld omwille van de financiën), voldoen aan de wetgeving en duurzaamheid moet een goede ontwerper jullie kunnen helpen. Ook regelgeving voor openbaar spelen zal een ontwerper je goed kunnen uitleggen.

Dat hoeft niet direct te betekenen dat er heel veel geld mee gemoeid hoeft te zijn. Voor bijna alle wensfuncties zijn oplossingen in elk budget. En ook daarin helpen we je graag op weg.

Kijk voor inspiratie en informatie ook eens bij andere doelgroepen op onze website of bij de verwijzingen met nuttige links. SpeL is ook partner in Project Speelplaats.